Normering buitengerechtelijke incassokosten en bijzonder incassotarief Pellicaan Advocaten

Per 1 juli 2012 zal er een nieuwe wet van kracht zijn die de huidige incassopraktijk flink doet veranderen.

Voortaan dient een particuliere schuldenaar eerst door middel van een (kosteloze) aanmaning door de schuldeiser in gebreke worden gesteld. De schuldenaar kan dan alsnog binnen 14 kalenderdagen de vordering voldoen. Pas als de schuldenaar geen gebruik heeft gemaakt van deze mogelijkheid, mogen er incassokosten in rekening worden gebracht. Ten aanzien van vorderingen op bedrijven (zakelijke vorderingen) geeft de wet (nog steeds) de vrijheid om de hoogte van de incassokosten zelf te bepalen en van de onderstaande particuliere staffel voor incassokosten af te wijken. Een percentage van 15% is daarbij niet ongebruikelijk.

De maximale particuliere vergoeding voor incassokosten dient voortaan te worden berekend als percentage van het bedrag dat de schuldenaar aan de schuldeiser is verschuldigd, met een minimumbedrag van 40 euro. Voor vorderingen vanaf € 1.000.000 bedragen de incassokosten nooit meer dan € 6775.

De vergoeding voor incassokosten wordt berekend als percentage van het verschuldigde bedrag, waarbij het percentage trapsgewijs lager wordt naarmate de vordering hoger wordt. Dat ziet er zo uit:

• hoofdsom < 2.500 euro: max. 15% incassokosten,
• hoofdsom 2.500 – 5.000: max. 10% incassokosten,
• hoofdsom 5.000 – 10.000: max. 5% incassokosten,;
• hoofdsom 10.000 – 25.000: max. 1% incassokosten

De vergoeding voor de incassokosten wordt verhoogd met een percentage gelijk aan het btw-percentage, indien de schuldeiser een derde inschakelt om de vordering voor hem te innen, en de schuldeiser de hem in rekening gebrachte omzetbelasting niet kan verrekenen.

Indien de schuldenaar een onderneming is, geldt de wettelijke staffel eveneens, tenzij overeengekomen wordt – bijvoorbeeld in algemene voorwaarden – van de regels af te wijken. Het is dus zaak om uw algemene voorwaarden op dit onderdeel te controleren en daar waar nodig te laten aanpassen.

Het speciale incassotarief van Pellicaan Advocaten

De advocaten van Pellicaan Advocaten, kunnen tegen een laag, transparant bedrag uw openstaande en niet betwiste vorderingen incasseren. Een veelgehoord bezwaar tegen de inschakeling van een advocaat in incassozaken is het hoge uurtarief. Wij zijn aan dit bezwaar tegemoet gekomen door bij de incasso van onbetwiste vorderingen een speciaal incassotarief te hanteren, bestaande uit een eenmalige bijdrage van € 500 (per vordering) en een vast percentage over de daadwerkelijk geïncasseerde vorderingen.

Er zijn ook andere voordelen aan het incassotarief verbonden:
• het gehele incassotraject, van sommatie tot executie, is in een hand;
• advocaten kunnen ook ‘alternatieve’, veelal efficiëntere incassowerkzaamheden verrichten, zoals het leggen van beslag en het aanvragen van een faillissement;
• bij vorderingen van € 25.000,- of meer is de advocaat als enige procesvertegenwoordiger bevoegd om bij de rechtbank op te treden.

Kortom, als u te maken heeft met een dubieuze debiteur, dan vormt Pellicaan Advocaten een goed en betaalbaar alternatief voor een incassobureau. Bijgaand treft u onze flyer over het incassotarief aan. Incassoprobleem? Het incassotarief van Pellicaan Advocaten.

Over Arbeidsjurist - Richard Ouwerling

Advocaat arbeidsrecht bij Pellicaan Advocaten www.pellicaan.nl tel: 088 627 22 87 e-mail: richard.ouwerling@pellicaan.nl
Dit bericht werd geplaatst in Contractenrecht, algemeen privaatrecht en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s