Inlener nu ook aansprakelijk als werkgever voor veilige werkplek van zzp-er

Opdrachtgevers die zzp-ers inhuren voor klussen in hun bedrijf, zijn verantwoordelijk voor hun veiligheid. Dit blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad. Hiermee wordt de positie van bijna een miljoen zelfstandigen versterkt.

De Hoge Raad oordeelde onlangs dat een opdrachtgever verantwoordelijk kan zijn voor de invaliditeit van een zzp’er (zelfstandige zonder personeel) die was ingehuurd voor een reparatieklus. In 2005 werd na een bedrijfsongeval het rechterbeen van de man geamputeerd. De man had geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten en stelde de inlener aansprakelijk. Dat wees de claim af omdat hij niet bij het bedrijf in dienst was. Volgens de inlener kon de betreffende zzp-er geen beroep doen op de zogenaamde werkgeversaansprakelijkheid uit artikel 7:658 lid 4 BW, omdat hij een ondernemer was.

Na zeven jaar procederen, waarbij de kantonrechter en het Gerechtshof zijn claim afwezen, geeft de Hoge Raad hem nu eindelijk gelijk. Een lagere rechter moet nu vaststellen of het bedrijf heeft voldaan aan de zorgplicht. Nederland telt bijna een miljoen zzp’ers. Deze uitspraak heeft gevolgen voor bijvoorbeeld bouwvakkers die op een bouwplaats werken of een freelancer die voor spoedklussen wordt ingehuurd. Om een beroep te kunnen doen op artikel 7:658 lid 4 BW moet het wel om werk gaan dat normaliter binnen het bedrijf wordt gedaan.

De zelfstandigen zullen ook profiteren van de gunstige bewijsregels die bij arbeidsongevallen gelden voor werknemers. Als een werknemer kan aantonen dat hem tijdens het werk een ongeluk is overkomen, moet de werkgever aantonen dat hij niet is tekortgeschoten in zijn zorgplicht.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt de uitspraak van de Hoge Raad principieel onjuist. ‘Een zzp’er is een ondernemer’, zegt de woordvoerder, ‘terwijl de zorgplicht geldt voor werknemers in loondienst.’

Bij het inhuren van een een ZZP-er dienen dus goede contractuele afspraken te worden gemaakt over aansprakelijkheid en verzekering. De advocaten van Pellicaan Adocaten N.V. kunnen u daarbij uiteraard van dienst zijn.

Over Arbeidsjurist - Richard Ouwerling

Advocaat arbeidsrecht bij Pellicaan Advocaten www.pellicaan.nl tel: 088 627 22 87 e-mail: richard.ouwerling@pellicaan.nl
Dit bericht werd geplaatst in Arbeidsrecht en personeelszaken en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s