Wijziging wet melding collectief ontslag per 1 maart 2012

Op grond van de Wet melding collectief ontslag (WMCO) dient een werkgever een voorgenomen ontslag van 20 of meer werknemers werkzaam binnen één werkgebied door middel van ontbinding (via de kantonrechter) of opzegging (via het UWV WERKbedrijf) te melden aan de betrokken vakbonden. Het doen van een aanbod aan een werknemer tot het sluiten van een beëindigingsovereenkomst, waardoor de arbeidsovereenkomst bij aanvaarding van dit aanbod met wederzijds goedvinden eindigt, valt op dit moment nog niet onder het ontslagbegrip van de WMCO.

Vanwege het fors toegenomen gebruik van de beëindigingsmogelijkheid met wederzijds goedvinden zal de WMCO worden aangescherpt. Met ingang van 1 maart 2012 zijn werkgevers die 20 of meer werknemers willen ontslaan altijd verplicht dit van tevoren te melden bij het UWV WERKbedrijf en de vakbonden, ongeacht de wijze van beëindiging van de dienstverbanden. Dit betekent dat ook de beëindiging met wederzijds goedvinden onder de meldingsplicht van de WMCO zal komen te vallen. Als werkgevers de meldingsplicht niet nakomen kan een ontslag worden teruggedraaid.

Over Pellicaan Advocaten

Advocatenkantoor met vestigingen in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Focus op ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Internet: http://www.pellicaan.nl - http://twitter.com/pellicaan
Dit bericht werd geplaatst in Arbeidsrecht en personeelszaken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Wijziging wet melding collectief ontslag per 1 maart 2012

  1. Dit lijkt me een goede ontwikkeling, hoe eerder ze bij het UWV weten van aankomende ontslagen hoe eerder ze een re-integratie in gang kunnen zetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s